Λίγο μετά το ηρωικό κατόρθωμα της Ιωάννας της Λωραίνης.
Τα ιστορικά στοιχεία σώθηκαν στα στρατιωτικά αρχεία της Βενετιάς.Τόπος : Η ενετοκρατούμενη Λήμνος, κάστρο του Κότζινου. Πτέριν.
Χρόνος: Γύρω στα 1478, όταν στα ελληνικά νησιά επικρατούσε η Σερενίσιμα Ρεπούμπλικα της Βενετιάς.
Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1987
Απόσπασμα από την εισήγηση της βράβευσης:
“Το βραβευόμενο έργο είναι εμπνευσμένο από την πολιορκία της Λήμνου, γενέτειρας της συγγραφέως, όταν το 1978 επεχείρησαν οι Τούρκοι να την καταλάβουν από τους Ενετούς. Σαν νέα Ιωάννα της Λωραίνης, η ηρωική Μαρούλα κατόρθωσε να αναθερμάνει το ηθικό των πολεμιστών με αποτέλεσμα να αναγκάσουν τους Τούρκους να εγκαταλείψουν το νησί. Λυρική θέρμη, στοχαστική διάθεση και πειστική σύζευξη του πραγματικού με το φανταστικό χαρακτηρίζουν το τιμώμενο έργο”.
Ιστορικό και μύθος:
Η Μαρούλα Κομνηνή είναι μια άγνωστη ηρωίδα της ιστορίας, μια νέα Ιωάννα της Λωραίνης. Είναι κόρη του ντόπιου άρχοντα και διοικητή της Λήμνου, που μαζί με τον σκληροτράχηλο ναύαρχο Βενετό Λορεδάνο προσπαθούν να διαφυλάξουν το νησί από τις συχνές επιθέσεις των Τούρκων.
Στοιχεία του μυθιστορήματος:
Ένας καθαρός έρωτας ανάμεσα στην Μαρούλα και στο Λημνιό παλικάρι Μιχαήλ. Μετά την πτώση του Βυζαντίου, έχουν έρθει πολλοί λόγιοι στη Λήμνο. Ανάμεσά τους είναι ο παιδαγωγός της Μαρούλας, ένας σοφός γέροντας μοναχός, που γράφει τα απομνημονεύματα.
Η βουκολική ζωή στο νησί του μεσαίωνα. Οι ομορφιές του νησιού, σε μια σχέση με τους λαβωμένους πρόσφυγες που εξακολουθούν να έρχονται από την ρημαγμένη Βασιλεύουσα. Η Μαρούλα, ένα τρισαγαπημένο πλάσμα που την αποκαλούν “Ο Άγγελος του Κότζινου” στο νησί.
Ιστορικά στοιχεία:
Σε μια επίθεση του Σουλεϊμάν, οι άγριοι Αγαρινοί λάβωσαν θανάσιμα τον πατέρα της Μαρούλας, Ισίδωρο Κομνηνό. Και η άμυνα κατέρρεε. Όταν η Μαρούλα το άκουσε, έτρεξε στο κάστρο, όπου γινόταν η μάχη, άρπαξε τα όπλα του πατέρα της και οδήγησε τους πολεμιστές, Ενετούς και Λήμνιους, να κατατροπώσουν τον εχθρό μέσα σε ένα αστραποβόλημα λάμψης και ορμής.
Η Γαληνοτάτη Κυβέρνηση της Βενετιάς θέλησε να τιμήσει την Μαρούλα για το κατόρθωμά της. Της πρότειναν να διαλέξει όποιον Βενετό αξιωματικό ήθελε για άνδρα της και να πάει να ζήσει στην αστραφτερή τότε Βενετιά.
Η Μαρούλα ευχαρίστησε τον στρατιωτικό διοικητή Λορεδάνο και τους απεσταλμένους της Βενετιάς και αρνήθηκε.
Προτίμησε να ζήσει στον τόπο της με τον αγαπημένο της Μιχαήλ.
Το μυθιστόρημα έχει κάνει 18 επανεκδόσεις.